Rezervace

< Wine & fun blog

Svařák - příběh hřejivého pokladu zimy

Autor: Marek Toman, 2.5.2024

Svařák - příběh hřejivého pokladu zimy

Co je svařák?

Svařák, tento hřejivý nápoj, je směsí červeného vína, koření a citrusů, která se vaří a podává horká. Jeho název pochází z procesu "svaru", kdy jsou ingredience spojeny a zahřívány.

Historický původ svařáku

Historie svařáku sahá až do starověku, kdy byl tento teplý nápoj znám jako léčivý prostředek proti chladu a nemocem. Již v antickém Řecku a Římě existovaly recepty na podobné horké nápoje, které kombinovaly víno s různými bylinami a kořením. Tyto nápoje byly považovány za léčivé a byly užívány k posílení imunity a zahřátí těla v chladnějším počasí.

Přesný původ svařáku však není zcela jasný, protože podobné horké nápoje byly známy i v jiných částech Evropy a světa. Nicméně, v oblasti střední Evropy, včetně Čech, se svařák stal populárním zejména v době středověku. Tehdy byl často připravován z levného červeného vína, které se zahřívalo spolu s aromatickými kořeními a bylinkami.

Svařák byl ceněný nejen pro své léčivé vlastnosti, ale také pro svou schopnost zahřát tělo i duši v chladných zimních dnech. Postupem času se stal nedílnou součástí zimních oslav a tradičních svátků, kde se podával jako prostředek k radosti a oslavě. Díky svému lahodnému aroma a hřejivému účinku se svařák stal symbolem zimní pohody a tradice ve střední Evropě.

Recept na svařák

Pokud máte chuť vyzkoušet přípravu tradičního svařáku, zde je jednoduchý recept.

Doba přípravy: 15 minut Obtížnost: snadné

Suroviny:

  • cukr krystal
  • 1 ks celé skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 litr červeného vína
  • 2 plátky citronu
  • pomerančová kůra (bez hořké bílé části)

Ve velkém hrnci zahřejte červené víno, přidejte plátky citronu, kůry, pomerančovou kůru, hřebíček, skořici a nové koření. Přidejte cukr dle chuti a nechte směs zahřát, ale nevařit, asi 20 minut. Pak svařák sceďte a podávejte horký.

Tento recept vám zajistí lahodný svařák plný aromatických koření a ovocné chuti, který zahřeje tělo i duši v chladných zimních dnech. Podávejte ho s plátkem pomeranče nebo skořicovou hůlkou pro dokonalý zážitek.

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist