Rezervace

< Wine & fun blog

Od tradičního spritzu po avantgardní mixy otevírá Aperol kouzlo nových chutí

Autor: Marek Toman, 19.4.2024

Od tradičního spritzu po avantgardní mixy otevírá Aperol kouzlo nových chutí

Aperol, živý italský likér s jasně oranžovou barvou, se stal symbolem letního osvěžení a společenského posezení na terasách po celém světě. S jeho sladko-hořkou chutí a nízkým obsahem alkoholu je ideálním společníkem pro ty, kteří hledají lehký, ale charakteristický koktejl.

Historie a základy Aperolu

Aperol byl poprvé představen v roce 1919 v italské Padově a od té doby si získal srdce mnohých kolem světa. Jeho jedinečná chuť pochází ze směsi pomeranče, bylin, koření a kořenů, což z něj dělá výborný základ pro různé koktejly.

V Itálii se Aperol stal neodmyslitelnou součástí sociální kultury, zvláště ve formě Aperol Spritz, oblíbeného aperitivu, který podtrhuje lehkost a radost z italského životního stylu.

Aperol recept 3 2 1 - klasický Aperol Spritz

Aperol Spritz je jednoduchý koktejl, který kombinuje Aperol, prosecco a sodovku, servírovaný v široké vinné sklenici s plátkem pomeranče a ledem.

Tento koktejl je nejen očarující na pohled, ale jeho chuť je také dokonale vyvážená mezi sladkostí a hořkostí.

Pro správnou přípravu se doporučuje poměr 3:2:1, tedy tři díly prosecca, následované dvěma díly Aperolu a doplněné malým množstvím (jedním dílem) sodovky, což zajišťuje osvěžující a lehký nápoj.

Nyní již víte, jak se dělá aperol a tak se pojďme podívat na méně tradiční varianty míchaných nápojů s Aperolem.

Aperol s vínem místo prosecca

Gurmáni a milovníci koktejlů stále častěji experimentují s mícháním Aperolu nejen s tradičním proseccem, ale také s různými jinými druhy vín, aby objevili nové chuťové nuance.

Například míchání Aperolu s suchým růžovým vínem přináší osvěžující alternativu s nižším obsahem alkoholu, která je ideální pro letní večery. Tato kombinace využívá lehkosti a ovocného charakteru růžového vína, které se skvěle doplňuje s hořkými tóny Aperolu, čímž vzniká koktejl, který je nejen atraktivní na pohled, ale i příjemně osvěžující na chuť.

Další zajímavou variantou je míchání Aperolu s pečlivě vybranými dezertními víny, jako je například Moscato. Tato sladší vína přidávají koktejlu bohatší texturu a komplexnější aroma, které harmonizuje s citrusovou a bylinnou chutí Aperolu.

Experimentování s takovými kombinacemi otevírá nové možnosti pro degustační menu, kde se jednotlivé varianty Aperolu mohou sloužit jako sofistikovaný předkrm nebo dokonce jako originální doprovod k dezertům. Tato kreativní použití Aperolu posouvají hranice tradičního aperitivu a nabízejí gurmánům jedinečné zážitky, které obohatí jejich kulinární objevy.

Ochutnejte zajímavá vína ve winebaru Sedmička

Pro milovníky vín, kteří preferují klasičtější chutě a oceňují kvalitu nad vším, je náš winebar ideálním místem pro objevování a ochutnávání. Nabízíme široký výběr pečlivě vybraných vín z nejlepších vinic, kde každé víno je vybíráno s důrazem na autentičnost a chuťovou plnost, která vyjadřuje charakter svého původu.

Od robustních červených vín s hlubokými tóny bobulového ovoce až po jemná bílá vína s květinovými a citrusovými nuancemi, náš winebar poskytuje dokonalé prostředí pro ty, kteří chtějí strávit večer ochutnáváním a diskuzí o nuancích různých vinařských stylů.

V našem klidném prostředí, které je designováno tak, aby podporovalo relaxaci a konverzaci, mohou návštěvníci ponořit se do světa vín, vychutnávat si každý doušek a odcházet s novými znalostmi a zážitky, které obohatí jejich kulinární a kulturní perspektivy.

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist