Rezervace

< Wine & fun blog

Svátek svatého Martina - den, kdy se víno stává hvězdou

Autor: Marek Toman, 24.4.2024

Svátek svatého Martina - den, kdy se víno stává hvězdou

Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je v české kultuře zvláštním dnem, spojeným s tradicemi, historií a samozřejmě s vínem. Tento den symbolizuje konec podzimních prací a začátek příprav na zimu, a co je důležitější, otevírá se první láhev svatomartinského vína. Víno, které právě v tento den začíná teprve svou cestu do světa plného chutí a vůní, symbolizuje nejen úrodu a plodnost, ale také společenské setkávání a oslavy.

Kdo byl svatý Martin a jak vznikla tradice tohoto svátku?

Svatý Martin, známý také jako Martin z Tours, byl římským vojákem, který se stal biskupem a je oslavován pro svou skromnost a schopnost dělit se s chudými.

Nejznámější příběh vypráví, jak Martin rozpůlil svůj plášť, aby zahřál žebráka. Po jeho smrti, která nastala 8. listopadu (ale pohřben byl až 11. listopadu), se jeho svátek začal slavit jako symbol lidskosti a štědrosti. Tradice pečení husy a otevírání nového vína v tento den má kořeny ve středověku a odráží konec agrárního roku a začátek adventního půstu.

Evropské oslavy svatého Martina

Svatomartinské tradice jsou intenzivně zkoumány a dokumentovány zejména v regionech, které se rozkládají od Porýní přes Holandsko a Belgii až po okrajové oblasti Burgenlandu, Polska a Norska.

V Alpách je běžnou tradicí zapalování martinských ohňů na předvečer svátku.

Ve Flandrech a v jižních i severozápadních částech Holandska, stejně jako v katolických oblastech Německa a Rakouska, se svátek často slaví průvodem. V průvodu bývá obvykle muž na koni, který ztvárňuje svatého Martina, a někdy ho doprovází jeho pomocník.

V zemích bývalého východního bloku, kde byly původní svatomartinské tradice potlačovány komunistickou ideologií a sekularizací, nyní tyto tradice zažívají obnovu a návrat k původním zvykům.

Via Sancti Martini

Svátky svatého Martina mají v Evropě dlouhou tradici, která sahá až do raného křesťanství, kdy byl svatý Martin již v 4. století uctíván jako biskup Tours na území dnešní Francie. Přesto jeho kult v této oblasti postupně upadal.

Naopak v zemích bývalého východního bloku svatomartinské tradice zažívají obnovu. Od roku 2005 jsou evropská místa spojená s touto tradicí zahrnuta do Evropské kulturní stezky svatého Martina (Via Sancti Martini), která propojuje maďarské Szombathely s francouzským Tours. Jižní trasa této stezky vede z Maďarska přes Slovinsko, Chorvatsko a Itálii až do Francie. Střední trasa, dokončená v roce 2016, spojuje Maďarsko s Rakouskem, Německem, Lucemburskem, Belgií a Francií. Plánuje se také severní úsek, který by měl propojit Utrecht v Nizozemsku s Erfurtem v Německu. Maďarští iniciátoři projektu spolupracují s brněnským Svazem Maďarů na rozšíření trasy, která zahrnuje i západní Slovensko, jižní Moravu a přilehlé rakouské regiony, jako jsou Holice, Nicov, oblast severního Balatonu a údolí řeky Váh.

Tradice svatého Martina v České republice

V České republice je svátek svatého Martina spojen především s gastronomií. Pečená husa a mladé víno jsou neodmyslitelnou součástí těchto oslav. Tradice pečení husy má prý své kořeny v legendě, podle které se Martin skrýval před biskupstvím mezi husami, které ho však prozradily svým kejháním. České domácnosti i restaurace tento den chystají speciální menu, aby oslavily tento svátek tak, jak se sluší a patří.

Svatomartinské víno – mladé a plné chuti

Svatomartinské víno je specifický druh mladého vína, které se začíná prodávat právě 11. listopadu. Vyrábí se z čerstvě sklizených hroznů a je charakteristické svou svěží a ovocnou chutí. Typicky se jedná o vína jako je Veltlínské zelené nebo Modrý Portugal, která jsou lehká a ideální pro oslavy začátku zimy. Vinaři po celé České republice se snaží, aby jejich svatomartinské víno bylo co nejlepší reprezentací úrody daného roku.

Svatomartinské oslavy v Praze

Praha, srdce České republiky, se na svátek svatého Martina promění v centrum oslav. Pražské vinárny a restaurace otevírají své brány pro všechny, kdo chtějí oslavit tento den ve velkém stylu. Nabízejí speciální menu, které zahrnuje nejen pečenou husu, ale i ochutnávky svatomartinských vín.

Svátek svatého Martina je výjimečný den plný tradic, dobrého jídla a vynikajícího vína. Pokud hledáte místo, kde byste mohli tento den oslavit autenticky, navštivte naší holešovickou vinárnu poblíž Strossmayerova náměstí, která nabízí široký výběr vín z celého světa, ale i příjemné prostředí pro setkání s přáteli. Těšíme se na Vás!

Napsali o nás

Wine bar 0,75 Sedmička ve Forbesu
Vinárna 0,75 Sedmička v Lidových novinách
TOPlist